ΟΜΑΔΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ


Η ομαδική θεραπεία είναι εξίσου αποτελεσματική όσο και η ατομική, αν και με διαφορετικό τρόπο.
Θα παρομοιάζαμε την ομάδα σαν ένα πειραματικό εργαστήριο, όπου επεξεργαζόμαστε τα θέματα που αντιμετωπίζουμε στη ζωή μας, είτε με τον εαυτό μας είτε με τους σημαντικούς ανθρώπους στη ζωή μας. Το κύριο εργαλείο γι’ αυτό, θα αποτελέσει η σχέση του ενός με τον άλλο, όπως θα διαμορφωθεί μέσα στο θεραπευτικό πλαίσιο.

Από την άλλη περιλαμβάνεται ψυχοεκπαίδευση, η οποία συμπληρώνεται από βιωματική πρακτική.

Οτιδήποτε λέγεται από οποιοδήποτε, μένει αποκλειστικά στο χώρο της ομάδας. Η εχεμύθεια κι η εμπιστοσύνη αποτελούν βασικές προϋποθέσεις συμμετοχής. Όλοι είμαστε υπεύθυνοι για την δημιουργία κλίματος ασφάλειας.

Αναμένεται συμμετοχή από όλα τα μέλη, ενώ η θέληση και η ικανότητα του καθενός να μοιράζεται προσωπικά συναισθήματα και σκέψεις τόσο για τον εαυτό του όσο και για τ’ άλλα μέλη, έχουν καταγραφεί ως ένα από τα ουσιαστικότερα προτερήματα της ομαδικής θεραπείας.

Ακολούθως, προσφέρονται ευκαιρίες για ανάπτυξη δεξιοτήτων επικοινωνίας, έκφραση θετικών και αρνητικών συναισθημάτων, συνειδητοποίηση συμπεριφορών που απωθούν τους άλλους ανθρώπους, πως να γίνουμε καλοί ακροατές, να προσφέρουμε υποστήριξη, να διαχειριζόμαστε τις διαφωνίες μας.
Ο καθένας δεσμεύεται να λειτουργεί σε κλίμα αμοιβαίου σεβασμού και νοιαξίματος για τους άλλους.
Έτσι, ενθαρρυνόμαστε να εκφραζόμαστε με ειλικρίνεια και αυθορμητισμό αποφεύγοντας τις κατηγορίες, την κριτική και τις συμβουλές. Προσφέρουμε αποδοχή στον άλλο χωρίς επίκριση, ανεξάρτητα από το παρελθόν του. 
Προτιμάμε να λέμε τι βλέπουμε και τι μας κάνει να αισθανόμαστε μ’ αυτά που λέει ο άλλος. Βοηθάμε τον συνομιλητή επίσης, να κατανοήσει καλύτερα ο ίδιος, τι είναι αυτό που πιστεύει και πως αισθάνεται για το πρόβλημά του. Εναλλακτικά μπορούμε να δώσουμε προτάσεις για ανακούφιση.

Προθυμία για αποδοχή του γεγονότος, ό,τι σ' ένα βαθμό, ίσως είναι αναγκαίες κάποιες προσωπικές αλλαγές.

Τέλος, είναι απαραίτητο να δεσμευόμαστε με συνέπεια, τόσο στην εβδομαδιαία συμμετοχή μας, όσο και στην ώρα προσέλευσης των συνεδριών μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου